Diabetes
Iemand met diabetes kan in principe alles, mits de bloedglucosespiegel in balans is en blijft. Handhaven van gezonde bloedglucosewaarden is essentieel voor het welzijn van mensen met diabetes. Hierbij spelen hulpmiddelen voor het meten en regelen van glucosewaarden een cruciale rol.
In-vitro diagnostiek
Voorbeelden illustreren de meerwaarde van laboratoriumtesten bij het opsporen, vaststellen, volgen en behandelen van diabetes.
In-vitro diagnostica
-
Diabetes
Diabetes is een ziekte waarbij de hoeveelheid glucose in het bloed te hoog is. Dat komt omdat het lichaam te weinig insuline aanmaakt (diabetes type 1) of ongevoelig is (geworden) voor insuline (diabetes type 2). De belangrijkste langetermijncomplicaties van diabetes zijn problemen met de grote bloedvaten (in hart, brein en benen) en de kleine bloedvaatjes (in ogen, nieren en zenuwen). De glucosetest en de glycohemoglobinetest zijn belangrijke hulpmiddelen om de ziekte onder controle te houden en complicaties te voorkomen.
Glucosetest
De diagnose diabetes berust op een continu (te) hoge bloedglucosewaarde. Afhankelijk van de ernst wordt de ziekte behandeld met dieet, tabletten en/of insuline injecties. Voor adequate behandeling is monitoring van de glucosewaarde cruciaal. Het venster waarbinnen die mag variëren is smal. Daarom is de regulatie een 24/7-aangelegenheid. Dat kan de patiënt zelf doen met de vingerprikglucosetest of een continue meting via een glucosesensor. Door geregelde glucosemetingen kan met adequate maatregelen de glucosewaarde in balans worden gehouden.
Glycohemoglobine (HbA1c)
Glucose in het bloed hecht gemakkelijk aan hemoglobine (Hb), waardoor geglycosyleerd hemoglobine (HbA1c) ontstaat. De HbA1c-bloedwaarde geeft een indicatie van de gemiddelde bloedglucosespiegel over een periode van enkele maanden. De HbA1c-waarde wordt vaak bepaald tijdens de periodieke diabetescontrole bij de behandelaar. Deze test vormt een waardevolle aanvulling op de dagelijkse glucosezelfcontrole om diabetes onder controle te houden.
- Home /
- Laboratoriumgeneeskunde /
- Diabetes
Meerwaarde
Patiënten
- Meer zekerheid
- Betere behandeling
- Hogere kwaliteit van leven
- Meer (gezonde) levensjaren
Gezondheidszorgsysteem
- Kostenbesparing
- Minder arbeidsverzuim
- Minder belastend voor de zorg
- Gezondere samenleving
Medische professionals
- Waardevolle diagnostische informatie
- Betrouwbare basis voor klinische beslissingen
- Meer persoonsgerichte behandelingen
- Inzicht in effect behandeling