Maag darm lever
Maag-Darm-Leverziekten omvatten aandoeningen van organen die betrokken zijn bij de spijsvertering. Spijsverteringsstoornissen komen veel voor en variëren van relatief onschuldige klachten tot levensbedreigende ziekten. Naast klachtenbeoordeling en beelddiagnostiek levert ook laboratoriumdiagnostiek belangrijke medische informatie bij diagnose en behandeling van spijsverteringsstoornissen.
In-vitrodiagnostiek
Voorbeelden illustreren de meerwaarde van laboratoriumtesten bij het opsporen, vaststellen, volgen en behandelen van Maag-Darm-Leverziekten.
In-vitro diagnostica
-
Maag-darmontsteking
Een maagdarmontsteking ofwel gastro-enteritis is meestal het gevolg van een voedselvergiftiging. De infectie kan veroorzaakt zijn door een virus, bacterie of parasiet. Meestal geneest een gastro-enteritis binnen een paar dagen vanzelf. De aandoening kan wel gevaarlijk zijn voor ouderen, baby's, mensen met een minder goed werkend afweersysteem en mensen met diabetes. Bij acute en hevige infectie is het belangrijk de ziekteverwekker snel op te sporen. Gebruikelijke diagnostiek is tijdrovend (kweek) en/of arbeidsintensief (afzonderlijke detectie van mogelijke ziekteverwekkers). Dat belemmert een effectieve, snelle en juiste behandeling. De alles-in-één-test biedt een oplossing.
Alles-in-één-test
De alles-in-één-ontlastingstest is gebaseerd op multiplex-PCR-technologie in een point-of-care systeem. Het monster wordt in een cartridge gebracht die in de analyzer wordt geplaatst. De polymerase kettingreactie vermenigvuldigt binnen één run de DNA-sequenties van verschillende micro-organismen. Dit maakt het mogelijk om simultaan ruim twintig potentiële ziekteverwekkers te detecteren (dertien bacteriën, vijf virussen en vier parasieten). Al na een uur kan de diagnose worden gesteld en de juiste behandeling worden gestart.
-
Glutenintolerantie
Coeliakie is een chronische darmziekte waarbij de dunne darm overgevoelig is voor gluten. Deze eiwitten veroorzaken bij coeliakiepatiënten beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm, wat leidt tot vlokatrofie. Het gevolg is dat het lichaam allerlei noodzakelijke voedingsstoffen niet, of onvoldoende, kan opnemen. Hierdoor kunnen groei en ontwikkeling verstoord raken en kunnen klachten ontstaan zoals vermoeidheid, diarree, obstipatie en verminderde eetlust. Bij een glutenvrij dieet verdwijnen ongemak en klachten, maar meestal duurt het lang voordat de diagnose wordt gesteld. De coeliakietest (een anti-tTG-bepaling) kan helpen de ziekte op te sporen.
Coeliakietest
Met de anti-tissue-transglutaminasetest, kortweg anti-tTG-test, wordt vastgesteld of in het bloed antistoffen aanwezig zijn tegen tissue transglutaminase, een enzym dat nauw betrokken is bij vlokatrofie in de dunne darm. Als antistoffen tegen dit enzym worden aangetoond, wijst dat meestal op overgevoeligheid voor gluten (coeliakie). Het is een ELISA-bepaling (immuunrespons) met zeer hoge sensitiviteit (92- 96 procent) en specificiteit (98 -100 procent). De anti-tTG-bloedtest biedt een eenvoudig diagnostisch middel om patiënten met aanhoudende klachten te onderzoeken. Vanwege de uitstekende negatief voorspellende waarde is de test ook zeer geschikt om de ziekte uit te sluiten.
- Home /
- Laboratoriumgeneeskunde /
- Maag darm lever
Meerwaarde
Patiënten
- Meer zekerheid
- Betere behandeling
- Hogere kwaliteit van leven
- Meer (gezonde) levensjaren
Gezondheidszorgsysteem
- Kostenbesparing
- Minder arbeidsverzuim
- Minder belastend voor de zorg
- Gezondere samenleving
Medische professionals
- Waardevolle diagnostische informatie
- Betrouwbare basis voor klinische beslissingen
- Meer persoonsgerichte behandelingen
- Inzicht in effect behandeling